Kişisel Gelişim
HER İLİŞKİ PARMAK İZİ GİBİDİR
- Ayrıntılar
- Kategori: Kişisel Gelişim
- 11 Nisan 2018 tarihinde oluşturuldu
Yaşadığımız her ilişki bize özgüdür. Bizden izler taşır. İlişkinin muhatabı kimse ondan da izler taşır. Onun için her ilişkiyi kendi dinamiklerine göre değerlendirmek gerekir. Bununla birlikte genel geçer bazı davranış kalıpları yaşam koçları, psikolog ve psikiyatrisiler ve alana dair çalışmalardan istifade edenler tarafından dile getirilmektedir.
İnsan davranışlarını inceleyen adına kısaca sosyal bilimler denilen alanlar düne kadar bilim olarak kabul edilmezdi. Teknik bilimler eskiden beri bilim olarak kabul edilirken sosyal bilimlerin bilim olarak kabul edilmesi çok sonra olmuştur. İstisna da olsa bazı bilim adamları davranış alanlarını özgü, daha doğrusu sosyal alanları, halen bilim olarak kabul etmez. Davranışı inceleyen bu alanların red edilişinin en büyük nedeni kendimize özgü izlerin iletişime hakim olabilmesidir. Yıllarca üzerinde çalışılmış, deneylerle desteklenmiş, biçimlendirilmiş hareket tarzlarının pat diye kişiye uymadığına hemen şahit olabilirsiniz. Yaşadığımız toplumun değerleri bizi biçimlendirirken bazı noktalarda adeta adeta duvara çarpar, tam olarak biçimlendiremez. Benliğimizin tümüne ilişkin söz söylenmesi, kurallar konulması ve tanımlanması mümkün değildir. Onun için sosyal deneylerde yüzde yüz sonuç olmaz. Örneğin yabancı bir ülkede yapılan bir deneyde kişilere mektupla gönderilen bir anketin doldurulması ve geri gönderilmesi talep edilir. Mektubun yüzde onuna karşılık alınır. Bir sonraki deney grubuna anket gönderilirken zarfların içine küçük bir hediye konulur. Bu sefer geri dönüş oranı yüzde otuz olur. Bu tür deneylerle genel geçer kurallar belirlenir.
Birisiyle görüşmek, iletişim kurmak ve bir ilişki yaşama halleri daima kendi izimizi ve karşımızdakinin izlerini taşır. Bu nedenle her ilişki parmak izleri gibidir. Önce sadece bizim parmak izlerimizi sonrasında iletişimin karşı tarafındakiyle oluşturulmuş ortak parmak izlerimizi taşır.
Özetle genel geçer kurallar davranışların biçimlendirilmesi açısından mutlaka dikkate alınması gereken hususlar olmasına karşılık özelde herkese farklı davranılması ve iletişimin de farklı değerlendirilmesi gerekir.